Wat kost een tuin aanleggen?
Stel: je wilt een mooie tuin laten aanleggen. Je verhuist naar een nieuwe woning waar nog wel iets aan de tuin gedaan kan worden. Of je verandert steeds dingen in je huidige woning en nu is de tuin aan de beurt. Dan is het goed om van te voren te weten wat je ongeveer kunt verwachten op het gebied van kosten. Wat kost een tuin aanleggen en waar zijn de kosten op gebaseerd? Hier lees je alles wat je moet weten over de aanleg van een tuin en de kosten die hierbij komen kijken.
Kosten ontwerp van de tuin
Een ding is zeker: de kosten voor de aanleg van een tuin lopen behoorlijk uiteen. Er is niet een prijs die iedereen standaard betaalt voor de aanleg van een tuin. Er zijn meerdere zaken waar de prijs vanaf hangt. Daarom is het vaak niet meteen duidelijk hoeveel jij kwijt bent voor de aanleg van je tuin. Vaak kun je wel richtprijzen vinden maar is het wel belangrijk om eerst navraag te doen bij een hovenier of meerdere bedrijven. Door een offerte aan te vragen kun je een duidelijk beeld krijgen van hoeveel de aanleg van een tuin jou gaat kosten.
Hoe worden de kosten bepaald?
Zoals aangegeven zijn er meerdere factoren die invloed hebben op de uiteindelijke kosten voor tuinaanleg. Hier vind je dan ook een overzicht van de verschillende onderdelen waar je mogelijk mee te maken krijgt:
– Aantal m2: de afmetingen van de tuin spelen een grote rol in de kosten. Hoe groter de tuin, hoe meer mogelijkheden en hoe hoger vaak ook de kosten.
– Bestrating: wil je bestrating in de tuin aanleggen? Er zijn diverse soorten mogelijk en deze hebben allemaal verschillende prijzen. Zo zijn tegels duurder dan bijvoorbeeld kiezelstenen.
– Beplanting: het type en de hoeveelheid planten dat je in de tuin plaatst wegen zeker mee in de totale prijs.
– Accessoires: sierkussens voor tuinmeubelen, tuinposters, andere decoratie zijn leuk om je tuin mee te decoreren maar moeten niet worden vergeten in de prijsberekening.
– Ontwerp: het ontwerp van de tuin dat gemaakt moet worden brengt ook kosten met zich mee.
– Staat van de tuin: hoe ziet de tuin er nu uit en hoeveel moet er veranderd worden?
– Arbeidskosten: iedere hovenier hanteert andere tarieven en dit moet je dan ook meenemen in het maken van een berekening.
– Materiaalkosten: dit zijn de kosten voor materiaal die de hovenier moet gebruiken voor de aanleg van jouw tuin.
Omdat er zoveel factoren zijn die invloed hebben op de totaalprijs, is het van tevoren lastig om zelf een berekening te maken. Je doet er dan ook goed aan om een offerte aan te vragen zodat je een duidelijke prijsopgave ontvangt.
Besparen op de kosten doe je zo
Hoe kun je ervoor zorgen dat je zo min mogelijk betaalt voor je tuin? In de eerste plaats zijn er altijd goedkopere alternatieven te vinden ( bijv. op Foto4art ), bijvoorbeeld voor planten en bestrating. Dit zorgt ervoor dat je flink kunt besparen op de kosten. Het gebruik van oude materialen in je tuin voor je nieuwe tuin zorgt ook voor lagere kosten. Huur je een hovenier in? Kijk dan wat je zelf kunt doen in de tuin, zodat je hierop kunt besparen.